Cosul dvs este gol.

Catalog
_____________________________

TEXTE INVITATII BOTEZ
TEXTE INVITATII NUNTA


Blog Simonne

TESTIMONIALE CLIENTI

Informatii
   Spor la cumparaturi!

» CADOURI » CADOURI DE SEZON » VALENTINES DRAGOBETE

1 2 3

Valentine`s day 

Isi are originea in festivalul fertilitatii Lupercalia (Imperiul Roman), care era celebrata in data de 15 februarie in onoarea zeilor Lupercus si Faunus cat si a gemenilor Romulus si Remus celebrii intemeietori ai Romei. In timpul festivalului tinerii baieti scriau pe niste cutii numele fetelor. In jurul anului 270 inainte de Christos, Roma se confrunta cu o revolta civila.

Barbatii nu s-au prezentat pentru a se inrola in armata. Imparatul Claudiu fiind convins ca nu au dorit sa isi paraseasca partenerele sau viitoarele consoarte a anulat toate casatoriile.

Doi preoti, Valentin si Marius, nerespectand decretul au cerebrat casatorii in ascuns. Valentin a fost prins si inchis pe data de 14 februarie. In aceiasi zi a fost executat. Se spune ca inainte de executie, Valentin s-a indragostit de fiica temnicerului.  In ultimul mesaj catre ea s-a semnat "De la al tau Valentin " vezi astazi celebrul "From your Valentine".

In anul 391 dupa Christos Imparatul Theodosius I declara Crestinismul religia oficiala a Romei. Festivalul fertilitatii a fost celebrat pana in anul 496 dc cand Papa Gelasius a inlocuit-o cu o sabatoare crestina similara. Patronul sabatorii a fost ales sfantul "indragostitilor", SF.Valentin. In acelasi timp a fost mutata data festivalului din 15 in 14 februarie, data mortii sfantului. De-alungul secolelor acest eveniment a ramas mai mult o sarbatoare a dragostei decat una religioasa. In anul 1969 ea a fost scoasa din calendarul Romano-Catolic

Esther Howland, femeia care a produs primele felicitari de Sf.Valentine in anul 1840 a reusit sa castige 5000 de dolari in urma vanzarii lor. In zilele noastre miliarde de felicitari sunt trimise in toata lumea cu ocazia Zilei Indragostitilor. Numai Craciunul reuseste sa ramana inaintea ei.

DRAGOBETE



Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sarbatorit pe 24 februarie. Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul romanesc al sarbatorii de Valentine's Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii. Probabil ca 24 februarie insemna pentru omul arhaic inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.

Entitate mitologica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes, un neastamparat si un navalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, asa cum si pasarile "se logodesc" in aceasta zi.

In aceasta zi satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala : Dragobetele saruta fetele. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat. imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. in sudul Romaniei (Mehedinti), fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna.

Nici oamenii mai in varsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua in care trebuiau sa aiba grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. in aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul. Fetele mari strangeau de cu seara ultimile ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.

O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana, numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.


Cadouri personalizate: halate, prosoape brodate cu monograma sau nume, plusuri personalizate dar si alte produse pentru Ea sau pentru El, ideale de oferit cu ocazia Valentine's Day si Dragobete gasiti in aceasta categorie

spacer
Set complet trusou botez fetita baietel
Set nunta buchete lumanari

Oferta speciala
Cutie amintiri personalizata, Unicorn

 

Pret cu TVA: 140.00 Lei

Newsletter

Sunt de acord cu stocarea si prelucrarea datelor conform politicii de protejare a datelor.

Dezabonare

Continutul acestui site este proprietatea S.C. MSD INTERSTAR SRL, CIF: RO16661106, si este aparat de legea pentru protectia drepturilor de autor. Datele personale ale clientilor nostri sunt tratate confidential si vor fi folosite numai pentru onorarea comenzilor de pe site. Informatiile cuprinse in formularul de comanda sunt necesare pentru confirmarea comenzilor si livrarea produselor.

Simonne este marca inregistrata.

© toate drepturile 2006 - 2024

organizareevenimente.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe site se considera acceptare politicii de utilizare cookies.Pentru o experienta mai buna in site-ul nostru folosim si sisteme de analiza si marketing conform politicii de protejare a datelor.